Zapewniają wygodę w transporcie i magazynowaniu, eliminują konieczność mycia i składowania, co jest konieczne podczas stosowania pojemników z plastiku lub szkła.
Korzyści i zalety ze stosowania:
- Doskonała przezroczystość i wytrzymałość
 - Oszczędność miejsca (woreczki zajmują do 90% mniej miejsca niż tradycyjne pojemniki)
 - Gwarantowana sterylność (dokumenty dotyczące sterylności dostępne są dla każdego pudełka)
 - Szczelne zamknięcie (trzykrotne okręcenie woreczka wokół zamknięcia i zagięcie końcówek zapewnia szczelność woreczka)
 - Łatwa identyfikacja (torebki z polem do opisu)
 
Charakterystyka sterylnych woreczków whirl-pak:
Sterylne woreczki Whirl-Pak to uniwersalny system przechowywania i transportu próbek płynnych, półpłynnych i stałych, a zwłaszcza: próbek żywności, wody, próbek weterynaryjnych, mikrobiologicznych. Whirl-Pakspełniają wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego.
Każdy karton woreczków Whirl-Pak posiada indywidualny certyfikat sterylności, który można wydrukować ze strony Producenta (poniżej link). Należy przygotować numery z kartonu: LOT NO oraz MASTER NO.
https://www.whirl-pak.com/SterilityDocumentReport
Parametry techniczne:
- wymiary: 38 x 50,8 cm
 - pojemność: 5441 ml
 - ilość sztuk w kartonie: 100
 
Sterylne woreczki Whirl-Pak z polem do opisu umożliwiają w łatwy sposób opisać torebkę używając do tego zwykłego długopisu, ołówka czy markera.
Miejsca zastosowania:
- Gastronomia (placówki zbiorowego żywienia, restauracje, hotele, stołówki)
 - Weterynaria (narządy i tkanki zwierzęce, pasze)
 - Przemysł spożywczy
 - Farmacja
 - Mikrobiologia
 - Medycyna
 - Kosmetyka
 - Chemia
 - Entomologia